joi, 17 iunie 2021

Acțiune de igienizare în satele de cehi din Banatul Montan - Sanitation action in the Czech villages from Mountain Banat

 

Acțiune de igienizare în satele de cehi din Banatul Montan

Sanitation action in the Czech villages from Mountain Banat



    Pentru că în 22 aprilie comemorăm Ziua Pământului, în primăvara acestui an (2021) în satele de cehi din Banat au avut loc în lunile aprilie și mai multe acțiuni de strângere a deșeurilor aruncate în natură. Acțiunile au fost inițiate și coordonate de două cadre didactice venite din Republica Cehă (Klára J. și Alexandr G.), care își desfășoară activitatea aici din toamna anului 2020, și au fost susținute de localnici.

 


   Strângerea gunoaielor a început în satul Șumița în 24 aprilie și a continuat apoi la Eibenthal și Sfânta Elena (26 aprilie), Gârnic (29 aprilie) și Ravensca (14 mai). De fapt, acțiunea s-a desfășurat și în satele locuite de etnici cehi din Banatul sârbesc, Kruščica (11 mai) și Češko Selo (14 mai). La Eibenthal și Gârnic a avut loc și o a doua „repriză”, cam la o săptămână distanță de prima. Doar satul Bigăr nu s-a raliat acțiunii.

 


    Noi am participat la 4 dintre aceste mobilizări și am realizat și câteva fotografii cu această ocazie. Prima acțiune la care am participat a fost cea de la Sfânta Elena. Într-o frumoasă zi de luni, 26 aprilie 2021, ne-am adunat după-amiază în fața școlii, unde ne-am întâlnit cu învățătoarea Klára, cu directorul școlii Francisc R. și am primit saci și mănuși. Apoi ne-am împărțit în 2 grupe și am pornit la treabă. Majoritatea voluntarilor au fost copii și tineri, dar au venit și câțiva adulți. Viceprimarul comunei Coronini, care este omul locului, ne-a adus apa potabilă de care aveam mare nevoie.

 


   Am plecat spre stadion, în partea de sus a satului, adunând deșeurile de pe marginea drumului. Mult mai multe gunoaie am găsit după ce am ieșit din sat, acestea fiind împrăștiate prin pădure. Oare cine le-a aruncat acolo?! Animalele sigur nu! Ne-am împotmolit puțin la o veritabilă groapă de gunoi, care ne-a dat puțin de urcă. De la strângerea gunoaielor nu s-au dat în lături nici doi preoți, care au luat parte la această acțiune. Noi a trebuit să plecăm în jurul orei 17, dar copiii au mai rămas „pe redute”, luptându-se cu gunoaiele lăsate de oameni în natură.

 


   **********

 

   A doua acțiune de igienizare la care am luat parte a fost cea de la Gârnic, care s-a desfășurat în aceeași săptămână, în ziua de joi, 29 aprilie 2021. La ora 15 ne-am adunat în fața bufetului din centrul comunei. Aici ne-am întâlnit cu învățătoarea Klara și directorul școlii din localitate, Iosif B.

 


   Cei mai mulți dintre voluntari au fost tineri. Chiar și cei 2 preoți care au luat parte la igienizarea de la Sfânta Elena au fost prezenți și aici. După o fotografie de grup am pornit la treabă.

 


  
O parte din ei s-au concentrat pe albia pârâului, iar o altă grupă s-a deplasat la ieșirea din localitate, în partea de sus. Am avut ce să strângem și aici! În localitate se lucrează la înlocuirea rețelei de apă, ceea ce înseamnă multă dezordine și mult praf.

 


   Tot în urma acestor lucrări, la ieșirea din Gârnic au fost depozitate grămezi de pământ amestecate cu tot felul de deșeuri. Am scormonit prin aceste grămezi și am adunat gunoaie și de la marginea pădurii. În apropierea stadionului cineva a scos din tufe chiar și niște anvelope uzate.

 


   După câteva ore toți participanții la acțiune s-au reunit în albia pârâului Camenița, puțin mai jos de moara din centru. Aici munca a fost ceva mai dificilă, scoaterea deșeurilor din albie și urcarea sacilor plini la drum fiind mai anevoioasă. Totuși, în aceste condiții nu prea plăcute, atmosfera dintre participanți a fost una pozitivă și veselă și energizantă. Nu au lipsit nici cântecele!

 


   La final am umplut o remorcă de tractor cu saci ticsiți de gunoaie și am ajuns la concluzia că va trebui să ne mai rezervăm o zi pentru a continua cu igienizarea pârâului Camenița.

 


********** 


    Într-adevăr, exact la o săptămână distanță, tot într-o zi de joi, 6 mai 2021, ne-am adunat din nou. De data aceasta am fost mai puțini, dar au fost cu noi mai mulți copii, care au întreținut atmosfera prin seninătatea și giumbușlucurile lor.

 


   Echipați cu cizme, voluntarii au intrat în albia râului și au scos de acolo tot felul de „rămășițe ale civilizației umane”! Implicarea copiilor în asemenea acțiuni va avea efecte benefice în viitor: în mod sigur, copiii care au adunat gunoaiele din natură, nu vor arunca nimic la întâmplare.

 


**********

 

Ultima acțiune de acest fel la care am luat parte a fost cea din satul Ravensca, așezat pe culmile munților Almăj. În ziua de vineri, 14 mai 2021, înainte de ora 10, am coborât din mașină în centrul satului. Localnicii deja erau adunați la o pauză de împrospătare. Să nu ne închipuim însă că au început munca cu o pauză! Nicidecum! Oamenii deja au cosit, tuns și aranjat parcul din centru înainte ca noi să ajungem acolo.

 


   Învățătorul Alexandr, venit de la Eibenthal, a adus saci și mănuși. O echipă a mers la ieșire din sat spre valea Bârzului. De la drum pădurea părea curată. Dar odată ce am coborât sub drum, ne-am dat seama că și aici vom avea destul de lucru. Nici aici n-au lipsit de la curățenie copiii.

 


   O altă echipă s-a dus pe drumul ce coboară la Liubcova. Oamenii s-au strecurat printre copaci și tufe și au tot scos la drum sacii plini cu deșeuri. Vremea a fost foarte potrivită pentru așa ceva: nu a fost nici prea cald, dar nici n-am fost udați de vreo ploaie.

 

 

   Apoi grupul de copii, însoțit de câțiva adulți, s-a mutat la intrarea în cimitir. Am scormonit în grămada aflată aici și am scos multe deșeuri specifice acestui loc: lumânări și coroane. Poate ar fi mai potrivit să-i purtăm în inima noastră pe cei care au trecut în eternitate și să ne rugăm pentru ei, decât să umplem natura cu coroane de plastic! Copiii au animat atmosfera și aici, pentru ei această acțiune fiind un fel de joacă.

 


   La final ne-am întors în centrul satului, unde harnicele gospodine din Ravensca ne-au pregătit și o gustare. Nu puteau să ne lase să plecăm așa! Trebuie să recunoaștem că această gustare ne-a venit foarte bine. După ce ne-am refăcut forțele, am observat că un tractoraș cu remorcă a început să aducă toți sacii cu deșeuri încoace. Grămada de saci a tot crescut și a crescut. Până la urmă s-au adunat cam 100 de saci.

 


   Acțiunea de igienizare a satelor de cehi din Banat a fost, sperăm, doar un început. Un început bun. De asemenea, sperăm că și alte comunități vor fi inspirate de ceea ce s-a petrecut aici. Ce s-ar întâmpla dacă oamenii din fiecare sat, comună, oraș ar începe să adune gunoaiele din propriile localități și împrejurimi? Mobilizându-ne și adunând deșeurile aruncate în natură, în viitor sperăm să nu le mai aruncăm, știind că tot noi trebuie să le strângem. Să nu uităm, curățenia este temelia sănătății! Curățenia din casele noastre, din satele și orașele noastre, din ținuturile noastre și de pe întreg Pământul, care este casa noastră comună și... curățenia din sufletele noastre!

 


                              https://mcdv1504.wixsite.com/vlasta82                                                                                                                                                                                                                                                              26 și 29 aprilie, 6 și 14 mai 2021                                                                                                                                                                         Cosmina-Daniela-Vlasta M.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu