Concert aniversar în peştera Româneşti
Anniversary concert in the cave Românești
La 2 aprilie 1975 se înfiinţa Asociaţa Speologică Speotimiş Timişoara, iar în toamna anului 1984 dr. Constantin Lupu, membru fondator, iniţia concertele de muzică clasică din peştera Româneşti (munţii Poiana Ruscă), denumită şi Peştera cu Apă. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la primul concert susţinut în peşteră. Evenimentul din acest an este programat pentru ziua de duminică, 26 octombrie.
Plecăm de acasă dis-de-dimineaţă, când lumina zilei abia îşi face loc printre norii de toamnă. Burniţează. În această noapte s-a trecut şi la ora de iarnă. Nu vrem să avem de-a face astăzi cu „jungla urbană” şi de aceea mergem pe ruta Reşiţa – Soceni – Scăiuş – Găvojdia – Crivina – Fârdea – Gladna Montană – Făget – Curtea – peştera Româneşti. Nu intrăm în satul Româneşti, ci de la mănăstirea Izvorul lui Miron virăm la stânga spre Poieni, apoi cotim la dreapta pe drumul ce duce spre Fărăşeşti. Drumul este acum modernizat până la Fărăşeşti.
Trecem pârâul şi începem urcuşul pe o potecă abruptă şi slab conturată, secondată de marcajul cruce albastră. După circa 20 de minute suntem la intarea în peşteră. Încă nu este ora 10. Anul acesta vor fi 2 concerte: primul începe la ora 12, iar cel de-al doilea la ora 14. Membri Asociaţiei Speologice Speotimiş Timişoara sunt la datorie, dar atmosfera este încă destul de liniştită. Ni se permite să intrăm în peşteră pentru a face câteva fotografii înainte de „năvala” generală.
Cu o jumătate de oră înainte de începerea concertului ne ocupăm poziţiile în spatele scaunelor pentru invitaţi. După câteva momente peştera se umple de oameni. Membri Filarmonicii Banatul din Timişoara îşi acordează instrumentele. Printre invitaţii evenimentului se numără şi singurul astronaut român, Dumitru Prunariu. Concertul aniversar de 30 de ani este moderat de Ioan Coriolan Garboni, preşedintele Fundaţiei Academice Culturale Timişoara. Evenimentul este onorat de prezenţa celor 4 dirijori: Raymond Janssen (Olanda), Peter Oschanitzky, Gheorghe Costin şi Radu Valentin Popa.
La ora 12 fix concertul începe cu uvertura la opera Carmen de G. Bizet. Muzica superbă este acompaniată şi de luminile multicolore proiectate pe pereţii peşterii. Timp de o oră am ascultat fascinaţi mai multe partituri interpretate cu măiestrie: uvertura la Cavaleria Uşoară (F. Suppe), Uvertura Hebridele (F. Mendelsohn), „This is my song” (Ch. Chaplin), valsul lui A. Hopkins, Radetzky Mars (J. Strauss). Partitura lui Ch. Cahaplin din filmul „City lights” („Luminile oraşului”), precum şi valsul lui A. Hopkins au fost reorchestrate de dirijorul Radu Valentin Popa. De asemenea, de la acest concert aniversar nu puteau să lipsească surprizele. Peştera a răsunat de glasul puternic şi clar al tenorilor Nicolae Haţegan (O sole mio) şi Mircea Sonea (Turandot, de G. Pucini), precum şi de vocea cristalină şi suavă a sopranelor Bianca Mihăescu (Regina nopţii, de W. A. Mozart) şi Alina Todea (Ave Maria, de F. Schubert). Bineînţeles că de la spectacol nu putea să lipsească iniţiatorul acestor concerte de excepţie, dr. Constantin Lupu.
În jurul orei 13 concertul se încheie cu Marşul Radetzky. La ieşire admirăm atmosfera feerică creată de lumânările aprinse şi aşezate în cotloanele cele mai întunecate ale peşterii. Suntem prezenţi aici pentru a treia oară (vezi articolul Ecouri clasice în peştera Româneşti) şi de fiecare dată am fost plăcut surprinşi de ceea ce am văzut şi mai ales de ceea ce am auzit. Urcăm până pe platoul de deasupra peşterii (spre satul Româneşti), unde este agitaţie mare şi fiecare caută să mănânce şi să bea ceva. De fapt, sunt aici mai mulţi comercianţi stradali care încearcă să potolească foamea şi setea oamenilor. La un preţ pe măsură...
Sunt oameni care vin la al doilea concert, de la ora 14. Noi însă trecem pe lângă peşteră şi coborâm uşurel la maşină, lăsată pe drumul spre Fărăşeşti. Din această direcţie n-au venit prea mulţi, probabil din cauza pantei foarte abrupte. Majoritatea melomanilor au venit dinspre satul Româneşti. După o gustare luată pe malul pârâului din apropiere, pornim în recunoaşterea împrejurimilor până în satul Fărăşeşti. Deoarece lumina zilei mai rămâne cu noi câteva ore, ne deplasăm şi în localitatea Poieni.
Până la urmă soarele a învins norii şi ne surâde
printre copacii coloraţi. Peste tot se văd culorile toamnei şi se simte aerul
răcoros. Pornim înapoi spre casă. Trecem prin satul Româneşti, ajungem în
Luncanii de Jos, iar de aici urcăm în Luncanii de Sus. Începem coborârea,
trecem printr-un sector de drum destul de dificil şi traversând localitatea
Zolt ajungem pe malul lacului Surduc, la Fârdea. De aici intrăm pe traseul pe
care am şi venit.
Graţie unui adevărat vizionar al speologiei timişorene, dr. Constantin Lupu, de 30 de ani peştera Româneşti este scena unui eveniment cultural şi speologic de excepţie. Sperăm că acest spectacol inedit desfăşurat la umbra pădurii şi în adâncurile fermecătoare ale peşterii Româneşti va continua să încânte şi să vindece oamenii.
Graţie unui adevărat vizionar al speologiei timişorene, dr. Constantin Lupu, de 30 de ani peştera Româneşti este scena unui eveniment cultural şi speologic de excepţie. Sperăm că acest spectacol inedit desfăşurat la umbra pădurii şi în adâncurile fermecătoare ale peşterii Româneşti va continua să încânte şi să vindece oamenii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu