Prin Defileul Dunării, de la Coronini la Eșelnița
Through the Danube Gorge, from Coronini to Eșelnița
Cel mai spectaculos sector traversat de fluviul Dunărea este cuprins între comuna Coronini (în aval de orașul Moldova Nouă) și comuna Eşelniţa (în amonte de orașul Orșova). Suntem la începutul primăverii, într-o zi de miercuri, 9 martie 2016. La ora 9:15 plecăm din Reșița și după ce trecem prin Oravița și traversăm dealul Piatra Albă, coborâm spre bătrânul fluviu. Prima oprire o facem la Pojejena. De la drumul principal virăm la dreapta, iar după câteva sute de metri intrăm la stânga pe un drum nou și îngust. Ne apropiem de apele Dunării și încercăm să ne dăm seama ce reprezintă obiectivul pe care-l avem în fața noastră, împrejmuit cu gard. Se pare că este o bază de agrement pentru locuitorii din împrejurimi și pentru puținii turiști care se opresc aici. Sunt aici două piscine cu foarte puțină apă în ele, provenită probabil de la ploaie. Ocolim terenul împrejmuit prin stânga și trecem pe lângă un teren sportiv cu două porți de handbal. Terenul este inundat, iar plasele ce-l înconjoară sunt deteriorate.
Ajungem chiar pe malul Dunării, unde este un loc de acostare pentru bărci și vaporașe. De fapt, am venit aici ca să vedem mult lăudatul vaporaș (catamaran) care ar trebui să facă curse de agrement până pe malul sârbesc al Dunării. Radio Reșița a tot vorbit despre acest eveniment anul trecut. Dar... nu vedem aici nici un vaporaș! Suntem dezamăgiți! Dincolo de apele Dunării se văd casele de pe malul sârbesc. Puțin în amonte o insuliță de stuf prinde viață de la rațele sălbatice care se învârt în jurul ei. Ne apropiem de bazinele de înot, deoarece această latură nu este împrejmuită. Trecem pe lângă câteva gherete care reprezintă vama locală și ne oprim lângă o căsuță acoperită cu stuf. Este un Centru de Promovare și Informare Turistică. Aflăm că este vorba despre un proiect de aproape 800.000 Euro, finalizat la 31.07.2012 (cel puțin așa scrie!), din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia. Acum observăm că poarta de la intrare este închisă, dar nu și încuiată. Prin urmare, ieșim prin ea și ne îndepărtăm.
Imediat după ieșirea din Berzasca, drumul coboară pe lângă portul Drencova, folosit în prezent de Poliția de Frontieră. Puțin în aval de port răsar din apele Dunării ruinele unei cetăți a cărei măreție a apus demult. De fapt, un singur zid mai amintește de fosta cetate de la Drencova (sec. al XV-lea). Fâșia de apă care ne desparte acum de zid nu are o lățime mai mare de 30 de metri. Înainte de a părăsi județul Caraș-Severin și de a intra în județul Mehedinți, trecem printr-un sector cam răvășit din cauza căderilor de pietre și stânci. De fapt, în ultimele luni, drumul a fost închis de mai multe ori datorită acestor probleme. Mai mult ca sigur că aceste căderi vor mai continua, și nu numai aici, de vreme ce munții au fost pur și simplu dinamitați. Oare se mai întâmpla asta dacă se făceau tunele, viaducte și ziduri de sprijin, așa cum s-a procedat pe malul sârbesc al Dunării?!
Admirăm din mers Cazanele Mari, străbatem golful Dubovei, intrăm în Cazanele Mici și puțin după ora 18 trecem prin dreptul mănăstirii ortodoxe de la Mraconia. Lăcașul de cult se sprijină chiar pe stâncile scăldate de valurile Dunării. Dacă în urmă cu doi ani se mai lucra la acoperiș, acum construcția este terminată. De la mănăstire vedem deja viaductul de la golful Mraconiei, unde facem o nouă oprire. De aici pornește un drum pe valea râului Mraconia în sus. De la înălțime ne atrage atenția vestitul și uriașul cap al lui Decebal, sculptat în stâncă. Cu ani în urmă, când treceam pe aici, îi puteam vedea pe sculptori la lucru, atârnați de o frânghie. Între timp a apărut la intrare în golf și un mic ponton care deservește ambarcațiunile cu turiști.
În pitorescul orășel Orșova ajungem deja pe înserate. Mai avem circa 130 de km până la Reșița. Șoseaua de pe malul Dunării, de la Moldova Nouă până la Orșova, se prezintă acum mult mai bine decât în urmă cu 2 ani, când ne-am urcat pe Trescovăţ. Una rece, una caldă... Dacă la Pojejena am fost dezamăgiți, văzând starea în care se află baza de agrement și nevăzând vaporașul, la Berzasca am fost plăcut surprinși de satul lacustru care prinde contur văzând cu ochii. Pe lângă toate acestea, de-a lungul drumului, mai ales între Svinița și Dubova, am consemnat panourile și indicatoarele turistice și ne-am făcut planuri pentru viitoare descinderi în zonă.
https://www.mcdv82.net/
9 martie 2016
Cosmina-Daniela-Vlasta M.