sâmbătă, 5 iunie 2021

O sâmbătă la mănăstirea Radna și ruinele cetății Șiria - A Saturday at the Radna monastery and the ruins of the Șiria fortress

 

O sâmbătă la mănăstirea Radna și ruinele cetății Șiria

A Saturday at the Radna monastery and the ruins of the Șiria fortress

 

    

   Sâmbătă dis-de-dimineață, în 10 aprilie 2021, plecăm din comuna Gârnic cu un grup de tineri veseli și voioși cu intenția de a ajunge la mănăstirea Radna din județul Arad. La ora 6, când ne întâlnim la pensiunea de la capătul se sus a comunei, încă este întuneric. Trebuie să ne întoarcem până la ora 22, pentru că după această oră umblă pe drum un anumit virus și n-am vrea să ne întâlnim cu el (așa se zvonește)!!!

 


    Suntem împărțiți în 5 autoturisme. În afară de tinerii din Gârnic participă și câțiva din satul Sfânta Elena, iar la Moldova Nouă ni se mai alătură o fată de la Eibenthal. Suntem însoțiți și de o învățătoare din Republica Cehă care își desfășoară activitatea aici din toamna anului 2020.

 


   Înaintăm pe șoseaua DN 57 prin Oravița, iar de la Moravița ne înscriem pe șoseaua DN 59 (E 70), care ne duce spre Timișoara. Traversăm municipiul de pe Bega de la sud spre nord pentru a ieși la drumul D J691. După circa 60 de km de la ieșirea din Timișoara ajungem la Lipova. Trecem podul întins peste râul Mureș, cotim la dreapta și oprim în fața bisericii romano-catolice și complexului mănăstiresc de la Radna.

 


    Ne dezmorțim și pornim spre clădirea impunătoare a bisericii cu două turnuri înălțate până la 67 m. Lăcașul de cult este deschis, iar înăuntru domnește o liniște deplină. Acesta este un loc de pelerinaj marian cunoscut și îndrăgit în Banat, dar și peste hotare. Anual vin aici pelerini și simpli turiști, unii pentru primenire sufletească, alții doar din curiozitate. Cea mai mare afluență de pelerini se înregistrează în jurul datei de 15 august și 8 septembrie.

 


   Noi am venit însă acum, când locul este mai degajat, ca să ne putem mișca în voie și pentru a vedea și cunoaște mai pe îndelete acest adevărat loc de întâlnire al oamenilor de diferite naționalități și religii. Intrăm în biserică, admirăm tot ce este în jurul nostru și fotografiem. De altfel, biserica și întreaga mănăstire din apropiere au fost renovate cu fonduri europene între anii 2013-2015. Tocmai de aceea am vrut să venim aici, să vedem cum arată totul acum, după renovare, pentru că unii dintre noi nu sunt aici chiar pentru prima dată.

 


    În scurt timp apare în biserică și un ghid care ne poftește în bănci și ne spune câteva cuvinte despre acest loc de pelerinaj. Prima capelă a fost ridicată pe dealul din Radna în jurul anului 1520 și a fost îngrijită de călugării franciscani. În 1668 capela primește în dar o icoană tipărită pe hârtie pe care este reprezentată Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul Isus în brațe. Aceasta este icoana miraculoasă păstrată într-o ramă de argint deasupra altarului principal și cinstită până în zilele noastre.

 


   În 1723 se construiește o biserică, iar în 1727 începe edificarea mănăstirii. Între 1756-1767 se construiește o nouă biserică, cea de dinainte fiind deja neîncăpătoare. Aceasta este biserica care a rămas în picioare până azi. Din anul 2003 nu mai sunt aici călugări franciscani, locul de pelerinaj fiind în grija unui preot din dieceza de Timișoara.

 


   După o fotografie de grup urcăm în coridoarele de la nivelele superioare, unde pereții sunt acoperiți cu tot felul de icoane. Acestea au fost donate de-a lungul timpului de oameni care au scăpat teferi din diferite accidente, care s-au vindecat în mod miraculos... Cele mai multe dintre ele au pe ele numele persoanelor în cauză și data evenimentului la care se referă.

 


   Ieșim în curtea interioară a mănăstirii, unde totul este renovat și aranjat foarte frumos. Ți-e mai mare dragul să stai aici! Apoi ne îndreptăm în spatele bisericii, unde se întind în zig-zag pe deal în sus micile capele cu cele 14 icoane ce formează devoțiunea Calea crucii. Este o devoțiune cunoscută mai ales în lumea catolică, dar am văzut așa ceva și la mănăstirea ortodoxă Hodoș-Bodrog din județul Arad.

 


   Ne luăm rămas-bun de la acest loc special și pornim spre Băile Lipova. Ne oprim puțin la un izvor de apă minerală naturală. Ne potolim setea cu această apă venită din măruntaiele pământului. După cum observăm, nu este chiar pe placul tuturor datorită mirosului specific pe care îl degajă! Dar... se poate bea, are și efecte benefice asupra sănătății.

 


   A venit vremea să ne așezăm undeva și să ne refacem forțele. Unde oare am putea s-o facem? Ieșim din orășelul Lipova, trecem din nou podul peste Mureș și virăm la stânga de data aceasta. Rulăm pe șoseaua DN 7 (E 68) aflată pe malul drept al Mureșului, în direcția municipiului Arad. De la Păuliș însă ieșim în dreapta pe drumul județean 708 B. Suntem acum pe circuitul turistic ”Drumul vinului“ care începe la Păuliș și se întinde până în orașul Pâncota și delimitează latura vestică a munților Zarand.

 


    Noi însă n-am venit acum să degustăm vinurile. Străbatem pe rând localitățile Miniș, Ghioroc, Cuvin, Covăsânț și ne oprim tocmai la Șiria. De ce chiar aici?! Pentru că vrem să urcăm la ruinele cetății Șiria, un loc excelent de belvedere (vezi articolul Peste Muntele Găina, spre iezerul Ighiel).

 


    Pornim în sus pe drumul îngust și șerpuit, dar asfaltat, care se întinde pe o distanță de aproape 3 km. Există însă și cărare mai abruptă care scurtează traseul și iese direct sub ruinele cetății. Sus oprim în parcare, ne luăm merindele și continuăm să mergem la pas spre cetate. Având în vedere că este sâmbătă, sunt aici destule autoturisme și turiști, dar nu putem spune că este chiar înghesuială.

 


    În cele din urmă avem parte de o pauză. Locul este amenajat foarte bine: sunt foișoare cu mese și bănci, coșuri de gunoi și chiar grătare. Fiecare își caută un loc și se așază la masă.

 


   Este un loc foarte atrăgător și potrivit pentru relaxare în aer liber. Doar vântul se cam înfoaie și ne strică puțin frezele! La circa 100 m de noi se profilează zidurile fostei cetăți medievale.

 


   După ce ne împrospătăm forțele, ne îndreptăm spre ruinele cetății. Ar fi cam mult s-o numim cetate, pentru că în realitate sunt doar rămășițe și ruine. Cetatea a fost ridicată în 3 etape în secolul al XIII-lea pe un deal, la circa 500 m altitudine. Între 1450-1500 cetatea s-a aflat sub stăpânirea lui Matei Corvin, iar din 1461 până în 1464 este în posesia familiei Báthory. În 1514 cetatea este cucerită de Gheorghe Doja, dar la mijlocul sec. al XVI-lea se află în mâinile otomanilor.

 


   Între 1599-1600 în cetate staționează garnizoana lui Mihai Viteazul. Din 1607 până în 1693 este din nou sub stăpânirea otomanilor. Cetatea rămâne aproape întreagă până în 1784, când este distrusă de trupele habsburgice. Dacă ar putea vorbi aceste ziduri!

 


   Ne plimbăm printre ruine și admirăm imaginile din jurul nostru. Pe panta dealului se vede o bucată din drumul pe care am urcat. Jos, la vest, deslușim clar geometria comunei Șiria (locul natal al lui Ioan Slavici), urmată spre nord-vest de localitatea Galșa. Spre nord se întinde orașul Pâncota. Într-adevăr, poziția cetății este strategică, de aici putându-se observa orice mișcare.

 


   Nu ne mai rămâne timp ca să ajungem și la ruinele cetății Șoimoș de pe valea Mureșului. În aceste condiții coborâm de pe deal, ne întoarcem până la Ghioroc, iar de acolo ieșim la Sâmbăteni. La ieșire din Arad ne înscriem pe autostrada A 1 pentru a putea înainta mai repede. De la Timișoara urmăm același drum pe care am venit, prin Oravița și Moldova Nouă până la Gârnic. Pe întuneric am plecat, pe întuneric venim!

 


   Am vizitat azi două obiective de excepție din județul Arad: mănăstirea catolică de la Radna, un adevărat magnet pentru oamenii credincioși (și nu numai!) și ruinele cetății Șiria, un loc încărcat de istorie și un punct de belvedere și relaxare. A fost o zi plină și binecuvântată!

 


                              https://mcdv1504.wixsite.com/vlasta82                                                                                                                                                                                                                                                                                            10 aprilie 2021                                                                                                                                                                        Cosmina-Daniela-Vlasta M.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu