miercuri, 10 aprilie 2024

Cascadele de pe Valea Mării și Valea Lazărului - The waterfalls on valea Mării and Valea Lazărului

 

Cascadele de pe Valea Mării și Valea Lazărului

The waterfalls on Valea Mării and Valea Lazărului

 

   
   După nici o lună revenim la poalele Retezatului Mic. Este o zi de luni, 9 august 2021. De data aceasta căutăm cascade și, în mod sigur, Retezatul nu duce lipsă de așa ceva. Data trecută, când am fost pe Valea Iarului (vezi articolul Spre Valea Iarului), n-am putut să mai ajungem și la cascade. Dar acum suntem din nou aici. Ne cazăm la pensiunea Retezat, aflată între Câmpu lui Neag și Complexul turistic Cheile Buții.
 
  
   Dar până apune soarele mai este mult. Profităm de timpul pe care-l avem la dispoziție și pornim pe șoseaua DN 66A în sus. Admirăm din loc în loc oprim să admirăm mai pe îndelete spectacolul oferit de natură. În stânga noastră se desfășoară munții Vâlcan, iar în dreapta ne atrag privirile frumusețile Retezatului Mic. Spre deosebire de fratele său mai mare din nord, care este alcătuit din roci cristaline, Retezatul Mic este un munte calcaros.
 
 
   Spre seară ne întoarcem la pensiunea Retezat, cu mintea plină de imaginile surprinse. Începem să visăm la ziua de mâine!
 

 **********
 
    Dimineața zilei de marți, 10 august 2021 ne găsește pe traseu. Suntem la o intersecție unde se despart potecile care merg spre
 

cele două șiraguri de cascade: spre stânga este Valea Mării, iar spre dreapta se ajunge pe Valea Lazărului. Noi mergem mai întâi pe Valea Mării.
 

   Nu este mult de mers. Începe să apară șiragul de cascade mai mici sau mai mari, o încântare pentru ochi și suflet.
 

   Apa sare zglobie pe stânci, pulverizându-se în milioane de particule magice. Jos, unde apa este mai calmă, se reflectă magia verde a vegetației din jur. Umbrele și lumina de pe luciul apei scot la iveală bogăția de nuanțe.
 

   Chiar dacă suntem în plină vară, Retezatul Mic nu duce lipsă de apă. De obicei, cascadele le vizităm primăvara, când se topesc zăpezile și debitul apei este mai mare. Dar aici, în Retezat, debitul apei este mare chiar și acum în luna august.
 

   Ne întoarcem până la răspântia potecilor și de data aceasta mergem spre dreapta, pe Valea Lazărului în sus. În circa 15 minute suntem în partea de jos a cascadei.
 

   Apa se prăvălește cu zgomot din înălțimile muntelui. Se văd urmele forței pe care o are apa: brazi prăbușiți și uscați se scaldă în apele cascadei. De fapt, aproape la fiecare cascadă pe care am văzut-o, am găsit arbori prăvăliți aduși de puhoaiele învolburate.


    Înainte de a ne întoarce la pensiune, mergem până la complexul turistic Cheile Buții. Aici aruncăm o privire la cheile tăiate în stânci de pârâul Buta, înainte de a se vărsa în apele Jiului de Vest.
 

   Suntem din nou la pensiunea Retezat, unde ne refacem forțele și ne hidratăm.
 

   În spatele pensiunii este o piscină care ne atrage. De ce nu?! Intrarea este liberă pentru cei care sunt cazați aici. Ne răcorim în apa limpede, facem câteva ture prin piscină și ne întindem pe șezlong. Este liniște și nu este nici o înghesuială.
 

 **********
 
    Miercuri, 11 august 2021, plecăm spre casă, dar nu înainte de a privi încă o dată spre culmile fermecătoare ale Retezatului Mic, un colț
 

 de rai pe acest Pământ.
 


                              https://mcdv1504.wixsite.com/vlasta82                                                                                                                                                                                                                                                                                       9-11 august 2021                                                                                                                                                                         Cosmina-Daniela-Vlasta M.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu