luni, 9 martie 2020

Totuși, pe Muntele Mic și pe Semenic e iarnă - However, on Muntele Mic and Semenic is winter

 

Totuși, pe Muntele Mic și pe Semenic e iarnă

However, on Muntele Mic and Semenic is winter 

 


    Dacă în acest sezon am avut o iarnă foarte blândă, mulți văitându-se de lipsa zăpezii, la munte totuși a fost și încă este iarnă. Și să nu uităm că episoadele de iarnă pot să mai apară... Suntem la începutul unei zile de luni, 17 februarie 2020. Presupunând că majoritatea oamenilor s-au întors la muncă, noi ne-am hotărât să urcăm la munte. Fie doar și pentru o zi.


    Nu vom merge nici prea departe și nici într-un loc nou pentru noi. Dar ne vom bucura să revedem cupola uriașă a Muntelui Mic. De pe șoseaua de centură a municipiului Caransebeș prindem spre est drumul DJ 608A, care trebuie să ne ducă spre stațiunea Muntele Mic. Din sensul giratoriu un indicator ne informează că avem de mers 33 de km până acolo. Drumul a fost reabilitat și se prezintă în stare bună.


    Din localitatea Zervești drumul ne apropie de râul Sebeș, care curge în dreapta noastră, noi aflându-ne pe malul său drept. În vecinătatea satului, dincolo de râul Sebeș, se află Fâneața cu Narcise, unde primăvara apar covoare întregi cu narcise sălbatice (vezi articolul Narcise, ruine medievale și un ochi de apă). La ieșirea din Zervești, chiar lângă râu, găsim lacul de acumulare Zervești, unde se poate pescui. Imediat trecem peste un podeț și apa Sebeșului se mută în stânga. Acum drumul se îndreaptă spre sud. Traversăm localitatea Turnu Ruieni, aruncăm o privire spre stânga, unde în vârful dealului Stârminița (420 m) se văd ruinele unui turn (Turnul lui Ovidiu), iar înainte de a intra în localitatea Borlova, râul Sebeș se mută înapoi în dreapta noastră.


    Valea se îngustează și drumul începe să urce ușor. La un moment dat direcția drumului se schimbă din nou spre est. La stația de teleferic deja avem zăpadă. În prezent telescaunul nu funcționează, din păcate. În ianuarie 2012, când am trecut pe aici, telefericul încă funcționa și ne-am și folosit de el, drumul spre Muntele Mic fiind închis (vezi articolul Pe Muntele Mic). Începem să urcăm mai abrupt drumul care devine sinuos și spectaculos. Acum ne îndreptăm spre nord-est. Carosabilul arată bine.


    Iată-ne în Șaua Jigorei, la 1.215 m altitudine! Aici este zăpadă din belșug! Facem câțiva pași pe drumul ce duce spre Cuntu și luăm în vizor vârful Brusturu (2.116 m), care se întrezărește printre copacii desfrunziți. Un drum coboară prin pădure și se îndreaptă spre Poiana Mărului (vezi articolul Atracția irezistibilă a munților Țarcu). Aruncăm o privire și spre valea Craiului, de unde am urcat, și ne continuăm urcușul.


    Din Șaua Jigorei șoseaua se curbează accentuat spre stânga și se îndreaptă spre nord. Pădurea se rărește foarte mult. Serpentinele taie povârnișul muntelui. Spre sud apar crestele ninse ale Țarcului. De fapt, este doar partea sudică a munților Țarcu. Cerul senin și azuriu ne ajută să deslușim pe vârful Țarcu (2.190 m) stația meteo, iar sub el căldarea gigantică plină de omăt.


    Deja suntem sub cupola muntelui. Oprim la o curbă a șoselei spre stânga. De aici pornește un drum de piatră (acum acoperit cu zăpadă) spre sectorul inferior al pârtiei Vâlsanu. Intrăm puțin pe acest drum, de unde putem observa o parte din sectorul vestic al munților Țarcu. Totul e dominat de albul zăpezii și albastrul cerului. Suntem impresionați de grandoarea rece a naturii, chiar dacă nu e prima oară când vedem un astfel de spectacol!


    În câteva minute suntem în stațiune, lângă parcare. În dreapta, pe pârtia Borlova, câțiva iubitori ai sporturilor de iarnă alunecă ușurel pe schiuri. Câteva utilaje de deszăpezire și de intervenție pe pârtii se odihnesc în bătaia soarelui. La poalele muntelui este ghemuită stațiunea propriu-zisă, compusă din câteva pensiuni mai recente și o bisericuță. Vechiul hotel este într-o stare jalnică și strică imaginea stațiunii.


    Deasupra stațiunii se înalță impunător crucea uriașă, care noaptea luminează, iar în vârful muntelui se văd releele de telecomunicații. Crucea inițială din lemn a fost ridicată în 1936 în memoria eroilor bănățeni din primul război mondial. Între anii 2001-2004 ea a fost înlocuită cu una din oțel. Ca dimensiune (27 m) și altitudinea la care se află (1.670 m), ea ocupa în anul 2018 locul al doilea, după crucea de pe Caraiman (peste 39 m).


    Ne rotim privirea prin valea Timișului, unde se văd așezările umane de la poalele muntelui. Deslușim luciul apei de la acumularea Zervești, iar dincolo de vale vedem platoul Semenicului. La nord-vest, dincolo de valea  Bistrei, orizontul este dominat de munții Poiana Ruscă, săraci în zăpadă în momentul de față.


    În prelungirea Țarcului apar vârfurile Godeanului și mai departe, spre sud, se înșiruie culmile munților Cernei, care scad treptat până la Băile Herculane. În depărtare iese în evidență o culme solitară – Culmea Cănicei (1.364 m). Câțiva turiști cu ATV-urile (nu cu snowmobile-urile, cum ne-am fi așteptat!) se pare că sărbătoresc ceva cu multe baloane colorate.


    E timpul să coborâm, pentru că nu vom merge acasă chiar așa, direct, fără nici un supliment de imagine! De pe centura ocolitoare a municipiului Caransebeș virăm la stânga și mergem până la Slatina-Timiș. De aici urcăm pe valea Slatinei până la crucea de la Brebu Nou. De data aceasta drumul este deschis. Mai privim o dată înapoi spre Țarcu și coborâm spre sat. Aici stratul se zăpadă este destul de consistent.


    Lacul Trei Ape pare să fie înghețat și acoperit cu zăpadă. Trecem și de Gărâna, iar în pasul Prislop (1.000 m) facem stânga pentru a ajunge la stațiunea Semenic. De aici drumul nu mai este așa de bun. Străbatem cei circa 8 km până în stațiunea Semenic destul de încet, mai ales că pe drum apare gheața și zăpada.


    E trecut de ora 17, dar soarele încă este pe cer. Lăsăm în stânga vârful Semenic (1.446 m) și mergem până sub vârful Piatra Goznei (1.447 m), unde este amplasat un releu uriaș de telecomunicații. Câțiva turiști se pozează în vârf. După plecarea lor urcăm în vârf și ne rotim privirile de jur împrejur. Vremea este foarte bună, dar un curent de aer rece ne determină să coborâm mai repede.


    Albul zăpezii reflectă puternic lumina soarelui, astfel că este nevoie de ochelari de protecție. Lăsăm în stânga schitul sf. Ilie și ne afundăm pe drumul înzăpezit, care ne duce înapoi în stațiune. Pârtiile de schi sunt pustii, iar teleschiurile sunt înțepenite.


    Stațiunea pare părăsită și abandonată. Turiștii care vin aici se uită în jurul lor, eventual se urcă pe Piatra Goznei, se pozează și pleacă. Nu petrec aici prea mult timp. Nici nu sunt prea multe opțiuni de cazare. Această situație are însă și avantajul ei: liniștea.


    Savurăm apusul soarelui cu toată gama cromatică și pornim pe drumul de întoarcere. Coborâm spre Reșița. În curând se va întuneca. Am revăzut azi două repere importante de pe harta turistică a Banatului: Muntele Mic și stațiunea Semenic. În timp ce Muntele Mic se dezvoltă și prosperă, fiind vizitat de tot mai mulți turiști, stațiunea Semenic este aproape părăsită, ea trăind aproape exclusiv din amintirea anilor de glorie din trecut. Dar... cine poate ști? Lucrurile se schimbă destul de repede! În orice caz, iubitorii de munte vor găsi întotdeauna ceva de admirat și povestit în aceste 2 locuri din Banat.



                                      https://www.mcdv82.net/
                                                                                                                                                           17 februarie 2020                                                                                                                                                                        Cosmina-Daniela-Vlasta M.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu